Miksi koira vetää hihnassa ?

Todella moni koira kiskoo hihnassa kulkiessaan. Kyseessä onkin ehkä yleisin koiranomistajan ongelma.
Kaikki koiranomistajat eivät koe kiskomista edes ongelmana. Jos koira on kovin pieni, ei omistajan kaadu, tai reväytä kättään koiran kiskaistessa. Koiralle, pienellekin, kiskominen voi kuitenkin aiheuttaa monenlaista vaivaa. Liikkuminen hihna kireällä, ei ole rentoa hyvää liikettä, vaan koko koiran kroppa jännittyy, mikä aiheuttaa lihasjumeja. Terävät kiskaisut ja väärät ulkoiluvälineet (esim. liian kapea kaulapanta), voivat
aiheuttaa vakaviakin vaurioita kaulanikamissa.

Kiskominen ei siis ole koirallekaan kivaa, miksi se siis tekee niin?
Yksi syy onkin juuri kipu. Koira vetää poispäin kivusta. Ulkoilutusvälineiden tulee siis olla kunnossa, eivätkä ne saa hiertää, kuristaa, tai muutenkaan aiheuttaa minkäänlaista kipua.
Koira voi vetää myös, jos se pelkää jotain. Aina pelon syy ei ole selvästi nähtävillä (kuten esim, toinen koira, ukkonen tms), vaan koira voi pelätä vaikka aukeita paikkoja tai olla yleisesti stressaantunut ja kulkea siksi hihna kireällä.

Pentu oppii helposti kiskomaan, koska maailmassa on paljon kaikkea mielenkiintoista, jonka luokse se haluaa. Ja kun se hihna kireällä pääsee haluamaansa, se oppii kiskomisen kannattavaksi. Tarpeeksi kun kiskoo, niin pääsee tavoiteltavan asian luokse. Tästä opitusta tavasta on vaikea päästä eroon juuri siksi, että koira kokee toiminnan, eli híhnassa kiskomisen, kannattavaksi.

Hihnassa kulkeminen ei ole koiralle luontaista, vaan se joutuu kulkemaan sinne minne omistaja haluaa, ja se joutuu tekemään sen omistajan tahdissa. Koirat liikkuvat luonnostaan nopeammin kuin me ihmiset, joten
ne joutuvat sopeutumaan myös täysin erilaiseen liikkeeseen. Lisäksi ne eivät voi esim. väistää kohti tulevaa koiraa, vaan joutuvat hihnan pakotteessa kulkemaan suoraan kohti tulijaa. Hihna ei siis mahdollista koiraeläimen luontaista käytöstä. Kireä hihna myös vääristää koirien eleitä  ja toinen koira voi tulkita hihna kireällä vastaantulevan iloisen lajikumppanin jopa vihaiseksi. Moni koira myös turhautuu, hihnan estäessä liikkumisen haluttuun suuntaan tai lajikumppanin luokse.

On siis selvä, että hihna aiheuttaa monenlaista eripuraa ja turhautumista sen molemmissa päissä.
Näiltä vältytään vain opettamalla hihnakäytös huolella niin, ettei  aiheuteta pakotteilla koiralle lisää stressiä. Palkitseminen kunniaan!

×
×

Cart