Mikä Vetovihjain on?

Vetovihjain on koiran kaulapannan/valjaiden ja hihnan väliin kiinnitettävä pieni apuväline, joka ilmaisee äänimerkillä ja valolla, kun koiran vetäminen ylittää tietyn rajan. Näin ulkoiluttaja voi reagoida vetoon välittömästi ja myös koira oppii äänimerkin merkityksen.

Ilman Vetovihjainta ulkoiluttajan on vaikea reagoida tarkasti ja oikea-aikaisesti koiran toimintaan, vaikka keskittyisikin kouluttamiseen.

Miten Vetovihjain auttaa hihnakäytösongelmassa?

Hyvä hihnakäytös on haasteellista opettaa koiralle, koska hihnassa vetäminen vahvistuu tahtomattamme helposti: koira hyötyy hihnan kiristymisestä, koska pääsee vetämällä haluamansa kohteen luo.

Moni koiranomistaja osaa nykypäivänä teoriassa opettaa koiralleen hihnakäytöstä pysähtymällä tai vaihtamalla suuntaa aina kun hihna kiristyy, jotta koira ei pääse kiskoen sinne, minne haluaa.
Käytännössä asia on kuitenkin paljon monimutkaisempi: ulkoiluttajan huomio kiinnittyy lenkin aikana väkisinkin välillä liikenteeseen, puhelinkeskusteluun, naapurin tervehtimiseen tai muuhun vastaavaan. On myös vaikeaa koko ajan arvioida milloin koira vetää liikaa: kiireessä sallimme helposti enemmän vetoa, tai eri ulkoiluttajat väkisinkin reagoivat erilaiseen vedon määrään.
Vetovihjain kertoo aina täsmällisesti, kun vedon määrä ylittää sallitun rajan, eli hihna kiristyy liikaa. Hyvä hihnakäytös opitaan, kun sekä koira että ulkoiluttaja reagoivat aina äänimerkkiin.

Nykyaikainen koirankoulutus perustuu suurelta osin positiiviseen vahvistamiseen: palkkaamalla koiraa sen haluamilla asioilla (nami, lelu, kehu, rapsutus, ulospääsy jne.) saadaan iloinen koira, joka haluaa suoriutua tehtävistään hyvin. Vetovihjainta käytetään ilmoittamaan koiralle hihnan liiallisesta kiristymisestä, jonka vuoksi matkan eteneminen lakkaa Vetovihjaimen piipatessa. Positiivinen vahvistus aikaansaadaan palkkaamalla koira ja jatkamalla matkaa äänimerkin loputtua ja hihnan löystyttyä.

Koiran ulkoiluttajan toiminta vetovihjaimen piipatessa :

  • Matkan eteneminen pysäytetään
  • Odotetaan koiran kontaktia ja hihnan löystymistä
  • Palkataan koira ja jatketaan matkaa

Uusi tapa opettaa hihnakäytöstä

Vanhaa pysähtelytapaa nopeammin hyviin tuloksiin pääsee, kun opettaa koiralle, että hihnan kiristymistä/äänimerkkiä seuraa palkka ulkoiluttajalta. Tästä saattaa syntyä mielikuva, että koiraa palkataan vetämisestä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä palkan saadakseen tulee koiran lopettaa vetäminen eikä vedon suunnasta ole palkkaa saatavilla. Koira ehdollistuu Vetovihjaimen ääneen ja kääntyy välittömästi ulkoiluttajaansa kohti äänen kuullessaan. Pikkuhiljaa koira alkaa ennakoida palkkaa ja kääntyä ulkoiluttajaa kohti jo ennen kuin hihna ehtii kiristyä. Näin kontaktin ottaminen ulkoiluttajaan vahvistuu ja tästä tulee tietysti myös palkita koira.

Äänimerkki ja hihnan kiristyminen alkavat siis toimia koiralle vihjeenä löysätä hihnaa ja hakea kontaktia ulkoiluttajaansa.

Testiryhmän koirilta meni keskimäärin 1-2 päivää (1-3 hihnaharjoitusta per päivä) ymmärtää itse tarjota kontaktin ottamista ulkoiluttajaan jo ennen hihnan kiristymistä. Kaikkien ryhmän koirien hihnakäytös parani näin harjoitellen huomattavasti jo 1-2 viikon harjoittelulla.
Uuden tavan rinnalla voi kuitenkin hyödyntää myös vanhaa “älä etene hihna kireällä”-tapaa, eli koiran jäädessä kiskomaan, ulkoiluttaja pysähtyy ja odottaa, että koira ottaa kontaktia häneen.

Kenelle Vetovihjain sopii?

Vetovihjain sopii harjoitusvälineeksi lähes kaikille hihnakäytöstä harjoitteleville koirille. Se sopii niin pennuille kuin aikuisillekin hihnakäytöksen alkuharjoitteluun, mutta myös paatuneille kiskojille huonosta tavasta eroon pääsemiseksi.
Hyvin ääniherkkien koirien kanssa tulee aloittaa varovasti ja totuttaa koira Vetovihjaimen ääneen ensin pidemmältä etäisyydeltä. Harjoitukset tulee kaikkien koirien kanssa aloittaa rauhallisissa oloissa, eikä koiraa tule viedä liian aikaisin esim. haastaviin ohitustilanteisiin. Hyvin energisille koirille on toivottavaa järjestää myös vapaata ulkoilua esim. pitkässä liinassa, sekä muuta aktivointia, jotta ne pystyvät paremmin keskittymään hihnaharjoittelussa.
Aggressiivisten koirien kanssa suosittelemme kääntymään alan ammattilaisten puoleen ennen harjoittelun aloittamista.

Muuta tärkeää

Mieti mikä toimii omalle koirallesi palkkana. Namit ovat helpoin ja kätevästi vaihdeltavissa oleva palkka, mutta valitse riittävän hyviä nameja, joista juuri sinun koirasi pitää. Vaihtele nameja tai tee namisekoituksia, jotta koira ei kyllästy nameihinsa (pizza vuoden jokaisena päivänä ei saisi sinuakaan enää innostumaan). Pieni nälkä motivoi koiraa, eli ruoka-annoksia voi hihnatreenauksen aikana hieman pienentää.  Myös lelut toimivat joillekin koirille hyvin palkkana.

Säännöllinen treenaus johtaa pian hyviin tuloksiin. Mikään laite laatikon pohjalla ei tuo tuloksia.
Vetovihjain on apuväline, joka opettaa koiraa kulkemaan hihnassa nätisti. Kun taito on saavutettu, ei Vetovihjainta enää tarvita kuin korkeintaan silloin tällöin muistuttamaan koiraa asiasta.

×
×

Cart